Rosmead Avenue Residence Oranjezicht

Oranjezicht, Cape Town, South Africa
This project, located in Oranjezicht, Cape Town, at the foot of Table Mountain, constituted the complete refurbishment and additions to a Victorian residence of high historic significance. Due to the architectural style and orientation of the building, a substantial portion of the interior space had to be ‘opened up’ and the accommodation re-organized in order to accommodate a more contemporary ‘open-plan’ arrangement. Additional accommodation was provided towards the back of the property and was carefully considered in order to not be visible from the public environment of Rosmead avenue. The building form of this new double storey structure, as well as the materials used in the construction thereof, is deliberately in stark contrast with that of the Victorian residence. The contrasting character and ‘separateness’ of these two components are further differentiated by means of a concrete box-gutter which appears as if to ‘pull’ these building components apart whilst also serving as a circulation zone internally. Traditional Victorian interior embellishment has been replaced with built-in furniture and finishes in a neutral materials palette, which allow for calm and timeless interior spaces. Completed as Partner at Meyer + Vorster Architects, Urban Designers and Interior Designers